Pec na pizzu
Milujete pizzu? Nebo čerstvě upečený křupavý chleba? Chcete potěšit rodinu či přátele pečivem z vlastní pece na pizzu?
Postavíme vám pec na pizzu, abyste si tyto dobroty mohli dopřát kdykoli.
Naše pece na pizzu vyrábíme na zakázku z přírodních materiálů – jílu, hlíny, slámy, křemičitého písku, vodního skla a italských keramických desek, které jsou certifikované pro styk s potravinami.
Vnější rozměry: průměr 90 cm, výška 60 cm.
Vnitřní rozměry: průměr 60 cm, výška 45 cm.
Unikátní pece na pizzu
Dno unikátní pece na pizzu je vyloženo skleněnými lahvemi zalitými v betonu, aby se zamezilo úniku tepla směrem dolů. Samotná podlaha pece na pizzu je vytvořena z keramických desek usazených v několika centimetrech křemičitého písku, aby se zabránilo popraskání při vysoké teplotě. Obvod dna pece na pizzu tvoří pálené cihly. Stěny pece mají tloušťku 15 cm. První 5cm vrstva je z jílu, další 10cm vrstva z jílovité hlíny s křemičitým pískem a vodním sklem. Celý korpus pece je postupně vrstven a provazován slámou pro lepší udržení tepla. Roztopení pece dřevem na 500 °C trvá cca 2 hodiny. Po pečení pizzy, po samovolném snížení teploty na cca 250 °C, lze péct chleba.
Vlastní zkušenosti s pecí na pizzu, kterou máme venku pod pergolou od roku 2015. Během půl hodiny lze upéct až 8 kusů pizzy a později několik várek chleba. Většinou pečeme 6 bochníků chleba po dvou kusech.
Dále se připravuje otevírací mřížka na dvířka pro regulování přísunu vzduchu a také regulační klapka na komín.
Pec váží přibližně 250 až 300 kg, proto její přepravu provádíme sami. Pec bude buď usazena na předem připravené místo, tzn. vyzděné, nejlépe do výšky 80 až 100 cm kvůli pohodlnému přístupu k pečení, nebo lze přiobjednat litinovou podestu, která je nyní rovněž v přípravě. Půjde o kruhový kovový stůl se čtyřma litinovýma nohama a odkládací deskou v první třetině výšky (shora), určenou na potřebné náčiní k obsluze pece.
Ceník zde